Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Indyk pieczony nadziewany Indyk pieczony nadziewany.jpg
Indyk pieczony nadziewany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Indyk pieczony nadziewany

Mięso skropić częścią sosu.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • indyk , 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • słonina, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Indyczkę oczyścić, przechować kilka dni w chłodzie, aby należycie skru­szała. Na 2 godz. przed pieczeniem indyczkę sprawić, zanurzyć ją całkowicie w wodzie. Przygotować do pieczenia: osuszyć zewnątrz i wewnątrz, wyszukać koło stawu kolanowego ścięgna i jedno po drugim wyciągnąć je i wyrwać, gdyż inaczej mięso nóg będzie bardzo twarde. Indyczkę nasolić i pozostawić na godzinę, aby przeszła solą, później nadziać wnętrze i podgardle, i zeszyć; można ją piec także i bez nadzienia. Pieczenie indyczki: obłożyć piersi płatami słoniny i wstawić na brytfannie do gorącego pieca, podlawszy dno małą ilością tłuszczu. Indyczkę piec ok. 2 godz. indyka do 3 godz. polewając powierzchnię sosemi skraplając sos wodą. Na godzinę przed wyjęciem odjąć płaty wytopionej słoniny, aby cała po­wierzchnia mięsa dobrze się zrumieniła; gdy zibyt szybko lub za silnie rumieni się, nakryć drugą brytfanną. Jeżeli mięso jest jeszcze twarde, a już odpowiednio zrumienione, przykryć indyczką drugą brytfanną, aby się nie przypaliła. Indyczkę po wyjęciu pokrajać w następujący sposób: odciąć nogi tak jak przy krajaniu kury; nogi przekrajać wzdłuż, odciąć uda, pokrajać płaskona 3 części. Pokrajać podgardle z nadzieniem na płaty bardzo ostrym nożem, odłożyć na talerz, wstawić do ciepłego piekarnika. Pierś podzielić skrawając płaskie porcje, nie mieszając ich kolejności. Jamę brzuszną z nadzieniem pokrajać w poprzek, przerąbując kręgosłup na 5—6 kawałków. Najpierw nożem przekrajać nadzienie, później włożyć w to miejsce siekacz i pobić go, aby przeciąć kręgosłup, przenieść na półmisek nie mieszając kolej­ności kawałków. Na dużym półmisku ułożyć indyka w całość układając płatki mięsa z piersi na kości piersiowej. Podgardle z nadzieniem pokrajane w plastry złożyć znów w całość. Nogi ułożyć z boku, uda przyłożyć do indyka. Indyka na półmisku skropić sosem, wstawić do piekarnika, aby się zagrzał. Indyka można też ułożyć płasko na półmisku, bez szkieletu kostnego, przekładając kawałki mięsa kawałkami nadzienia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650