|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Gęś po polskuGęś wydać na okrągłym półmisku, obłożoną kaszą perłową sypką
Składniki:
Sposób przygotowaniaSprawioną i skruszałą gęś namoczyć w zimnej wodzie na 1—2 godziny, podzielić na dwie połowy, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli około2godzin. Oczyścić, opłukać włoszczyznę; gdy mięso się dogotowuje, włożyć ją i powoli ugotować wyparowując wywar do 3/4 litra. Sporządzić białą, nie rumienioną zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z gęsi, sos przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu, zagotować; przed wydaniem sos można wymieszać z surowymi żółtkami; |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|