Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Gęś po polsku Gęś po polsku.jpg
Gęś po polsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Gęś po polsku

Gęś wydać na okrągłym półmisku, obłożoną kaszą perłową sypką

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • żółtka, 2 szt.
  • mąka , 5 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 5 dag
  • włoszczyzna, 25 dag
  • gęś , 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Sprawioną i skruszałą gęś namoczyć w zimnej wodzie na 1—2 godziny, podzielić na dwie połowy, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli około2godzin. Oczyścić, opłukać włoszczyznę; gdy mięso się dogotowuje, włożyć ją i po­woli ugotować wyparowując wywar do 3/4 litra. Sporządzić białą, nie rumienioną zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z gęsi, sos przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu, zagotować; przed wydaniem sos można wymieszać z surowymi żółtkami;  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650