Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305) Gęś po polskuGęś wydać na okrągłym półmisku, obłożoną kaszą perłową sypką |
Na Boze Narodzenie
żółtka, 2 szt.
mąka , 5 dag
tłuszcz, 5 dag
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cebula, 5 dag
włoszczyzna, 25 dag
gęś , 1 szt.
Sprawioną i skruszałą gęś namoczyć w zimnej wodzie na 1—2 godziny, podzielić na dwie połowy, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli około2godzin. Oczyścić, opłukać włoszczyznę; gdy mięso się dogotowuje, włożyć ją i powoli ugotować wyparowując wywar do 3/4 litra. Sporządzić białą, nie rumienioną zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z gęsi, sos przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu, zagotować; przed wydaniem sos można wymieszać z surowymi żółtkami;