Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Gęś po polsku

Gęś wydać na okrągłym półmisku, obłożoną kaszą perłową sypką

Na Boze Narodzenie

Składniki:

żółtka, 2 szt.

mąka , 5 dag

tłuszcz, 5 dag

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 5 dag

włoszczyzna, 25 dag

gęś , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sprawioną i skruszałą gęś namoczyć w zimnej wodzie na 1—2 godziny, podzielić na dwie połowy, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować powoli około2godzin. Oczyścić, opłukać włoszczyznę; gdy mięso się dogotowuje, włożyć ją i po­woli ugotować wyparowując wywar do 3/4 litra. Sporządzić białą, nie rumienioną zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją wywarem z gęsi, sos przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i majerankiem. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu, zagotować; przed wydaniem sos można wymieszać z surowymi żółtkami;