Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Boczek pieczony boczek pieczony.JPG
Boczek pieczony
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Boczek pieczony

Boczek podawać na gorąco z ziemniakami i kapustą

Składniki:
  • boczek , 75 dag
  • cebula, 10 dag
  • sól, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Boczek z młodego wieprza starannie oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i na pół ugotować, wyjąć z wywaru i wywar zużyć do ugoto­wania barszczu lub kapusty. Skórką nadciąć aż do warstwy tłuszczu w ozdobny wzór, boczek lekko posolić, włożyć na dopasowaną brytfanną, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na kolor złoty polewając wytopionym tłuszczem. Do tłuszczu włożyć w czasie pieczenia cebulą krajaną w poprzeczne krążki, cebulą zrumienić na jasnozłoty kolor. Po lekkim zrumienieniu cebulą wyjąć. Gdyby tłuszcz wytopiony na brytfannie zaczął się przypalać, skropić go wodą. Boczek po upieczeniu wyjąć, krajać porcje na 1 cm grubości, ułożyć na pół­misku, przybrać cebulą zrumienioną. Wytopiony tłuszcz zużyć do potraw lub do smarowania chleba. Boczek podawać na gorąco z ziemniakami i kapustą lub na zimno jako zakąską, z chrzanem, musztardą itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650