Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Wieprzowina duszona w warzywach Wieprzowina duszona w warzywach.jpg
Wieprzowina duszona w warzywach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Wieprzowina duszona w warzywach

W ten sposób można przyrządzić także mięso wołowe, cielęce, rybę.

  • Sposób przygotowania: duszone
Składniki:
  • wieprzowina , 75 dag
  • tłuszcz, 4 dag
  • fasola, 15 dag
  • kapusta, 30 dag
  • seler, 10 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • marchew, 2 dag
  • cebula, 5 dag
  • fasola szparagowa, 10 dag
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • śmietana, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w tej wodzie, w której się moczyła, odcedzić, wywar wlać do warzyw. Włoszczyznę i cebulę opłukać, oczyścić, pokrajać w grube krążki, kapustę pokrajać w dużą kostkę. Mięso opłukać, pokrajać w kawałki, posolić, oprószyć mąką i pieprzem, osmażyć na tłuszczu. Włoszczyznę i mięso układać warstwami w rondlu, zalać tłuszczem pozostałym ze smażenia, dodać trochę wody i ugotować pod przykryciem. Gdy warzywa i mięso są już miękkie, wymieszać je z ugotowaną fasolą i pomidorami, dodać soli i pieprzu do smaku. Potrawę tę można podprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, mizerią, ćwikłą, zieloną sa­łatą. W ten sposób można przyrządzić także mięso wołowe, cielęce, rybę. Rybą po sprawieniu i podzieleniu na porcje włożyć na wierzch podprawionych już i gotowych warzyw i parą razy powoli zagotować. Wyporcjować rybą na talerze i na wierzch położyć warzywa. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650