Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Wieprzowina duszona w warzywachW ten sposób można przyrządzić także mięso wołowe, cielęce, rybę. |
Sposób przygotowania: duszone
wieprzowina , 75 dag
tłuszcz, 4 dag
fasola, 15 dag
kapusta, 30 dag
seler, 10 dag
pietruszka, 10 dag
marchew, 2 dag
cebula, 5 dag
fasola szparagowa, 10 dag
przecier pomidorowy, 5 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w tej wodzie, w której się moczyła, odcedzić, wywar wlać do warzyw. Włoszczyznę i cebulę opłukać, oczyścić, pokrajać w grube krążki, kapustę pokrajać w dużą kostkę. Mięso opłukać, pokrajać w kawałki, posolić, oprószyć mąką i pieprzem, osmażyć na tłuszczu. Włoszczyznę i mięso układać warstwami w rondlu, zalać tłuszczem pozostałym ze smażenia, dodać trochę wody i ugotować pod przykryciem. Gdy warzywa i mięso są już miękkie, wymieszać je z ugotowaną fasolą i pomidorami, dodać soli i pieprzu do smaku. Potrawę tę można podprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, mizerią, ćwikłą, zieloną sałatą. W ten sposób można przyrządzić także mięso wołowe, cielęce, rybę. Rybą po sprawieniu i podzieleniu na porcje włożyć na wierzch podprawionych już i gotowych warzyw i parą razy powoli zagotować. Wyporcjować rybą na talerze i na wierzch położyć warzywa.