|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Sztuka mięsa zapiekana po flamandzkuPodawać z sezonową zieloną sałatą, pomidorami, pasteryzowaną papryką zakwaszoną, z ogórkiem i kalafiorem, fasolką szparagową lub brukselką. Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę opłukać, oczyścić, zagotować wywar. Mięso opłukać, nie luzując kości pobić, włożyć do wrzącej osolonej wody i powoli ugotować na średnim ogniu, nie dolewając wody. Gdy już się dogotowuje, dodać zrumienioną cebulę, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy i ugotować do miękkości. Gdy mięso miękkie, rosół odcedzić, odparować do 3/4 litra. Warzywa pokrajać, mięso pokrajać na cienkie kawałki, ułożyć w całość. Przyrządzić ziemniaki: wydrążyć kulki z ziemniaków lub pokrajać w słupki lub cząstki, odpadki ugotować, przetrzeć i przyrządzić puree dodając mleko i masło. Sporządzić sos flamandzki: masło Stopić, wsypać mąkę, podsmażyć, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić rosołem, mieszając zagotować (podzielić na dwie części), wymieszać z pokrajanymi warzywami, ostudzić. Ugotować wydrążone ziemniaki, odcedzić. Z puree ziemniaczanego zrobić podłużny postument na półmisku ogniotrwałym. Zrumienić bułkę tartą w piekarniku i stopić masło. Co drugi kawałek mięsa smarować grubo sosem, przykryć drugim kawałkiem (dobierać kawałki mięsa przystające do siebie), układać rzędem półstojącym na postumencie z ziemniaków. Drugą połowę sosu nieco rozrzedzić, powierzchnię mięsa polać sosem, posypać bułeczką tartą (i serem), skropić masłem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec (około 20 min.). Mięso przed podaniem obłożyć drążonymi, ugotowanymi ziemniakami, polać je masłem i posypać zieloną pietruszką. Podawać na tym samym półmisku, na którym się mięso zapiekało. Podawać z sezonową zieloną sałatą, pomidorami, pasteryzowaną papryką zakwaszoną, z ogórkiem i kalafiorem, fasolką szparagową lub brukselką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|