Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety mielone z mięsa mieszanego kotlety-mielone.jpg
Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Podawać z ziemniakami i z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatkami i wa­rzywami gorącymi.

Składniki:
  • bułka tarta , 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • tłuszcz, 7 dag
  • cebula, 3 dag
  • wieprzowina , 20 dag
  • wołowina , 35 dag
  •  
Sposób przygotowania

Namoczyć bułkę, odcisnąć z wody. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać, obrać z kości, pokrajać na kawałki, zemleć wraz z bułką; masę wyrobić ręką. Do mięsa dodać cebulę z tłuszczem, jajo, sól i pieprz. Podzielić masę na równe części, uformować 5—6 równych kułlrękami zwil­żonymi zimną wodą (lub wyrobić wałek i podzielić na 5—6 równych części). Ręce wytrzeć do sucha, kule mięsne otaczać w bułce tartej, spłaszczyć nożem stołowym i nadać im kształt owalny grubości l cm; ostrzem noża wy­znaczyć kratkę na powierzchni kotleta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, natych­miast po włożeniu na silniejszym ogniu, potem dosmażyć powoli. Gdy pod naciskiem płaskiej strony noża mięso przestaje wydzielać mętny sok, wyjąć z patelni, ułożyć rzędem na długim półmisku, opierając jeden kotlet o drugi.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650