Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety z gryfu

Najlepsze z ćwikłą

Składniki:
  • tłuszcz, 6 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • jajka, 1.5 szt.
  • mąka , 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • przyprawy, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 25 dag
  • wymię, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Wymię wielokrotnie opłukać dobrze wyciskając, włożyć do wrzącej wody, obgotować parę razy odlewając wodę i zalewając czystą wodą. Zagotować wodę z solą, włożyć, mięso i powoli gotować do zupełnej mięk­kości (około 4 godz.); gdy się dogotowuje, dodać włoszczyznę i przyprawy, ugo­tować do zupełnej miękkości. Miękkie mięso odcedzić i ostudzić (wywar zużyć na zupę). Mięso pokrajać w duże płaty równej wielkości, oprószyć pieprzem i opanierować zanurzając w mące, jaju i bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć kotlety i smażyć na rumiano z obydwu stron. Podawać z ziemniakami i ostrą w smaku surówką lub sałatką, jak ćwikła itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650