|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy mielone nadziewane chrzanem w sosie paprykowymPodawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową). Składniki:
Sposób przygotowaniaMasę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Sporządzić nadzienie: chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć, wymieszać z 2 łyżkami śmietany, solą i papryką. Masę mięsną podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczyć na dłoni, nadziać chrzanem, zawinąć zaciskając brzegi mięsa. Gdy wszystkie zrazy będą nadziane, ukształtować z nich w bułce tartej dość grube wałeczki. Zrazy obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do rondelka; do tłuszczu ze smażenia wsypać mąkę i zrumienić ją lekko, sos rozprowadzić śmietaną i wodą, zagotować go, dodać soli i papryki do smaku. Sosem zalać zrazy, zagotować powoli, zaraz wydać. Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|