Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy mielone nadziewane chrzanem w sosie paprykowym

Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową).

Składniki:
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • śmietana, 20 dag
  • chrzan, 3 łyżk.
  • bułka tarta , 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • tłuszcz, 2 dag
  • cebula, 3 dag
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • wieprzowina , 20 dag
  • wołowina , 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Sporządzić nadzienie: chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć, wymieszać z 2 łyżkami śmietany, solą i papryką. Masę mięsną podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczyć na dłoni, na­dziać chrzanem, zawinąć zaciskając brzegi mięsa. Gdy wszystkie zrazy będą nadziane, ukształtować z nich w bułce tartej dość grube wałeczki. Zrazy obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do rondelka; do tłuszczu ze smażenia wsypać mąkę i zrumienić ją lekko, sos rozprowadzić śmietaną i wodą, zagotować go, dodać soli i papryki do smaku. Sosem zalać zrazy, zagotować powoli, zaraz wydać. Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650