Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy mielone nadziewane chrzanem w sosie paprykowym

Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową).

Składniki:

liść bobkowy, 1 szt.

ziele angielskie, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

śmietana, 20 dag

chrzan, 3 łyżk.

bułka tarta , 5 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

tłuszcz, 2 dag

cebula, 3 dag

czerstwa bułka, 4 dag

wieprzowina , 20 dag

wołowina , 40 dag

Sposób przygotowania:

Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Sporządzić nadzienie: chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć, wymieszać z 2 łyżkami śmietany, solą i papryką. Masę mięsną podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczyć na dłoni, na­dziać chrzanem, zawinąć zaciskając brzegi mięsa. Gdy wszystkie zrazy będą nadziane, ukształtować z nich w bułce tartej dość grube wałeczki. Zrazy obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do rondelka; do tłuszczu ze smażenia wsypać mąkę i zrumienić ją lekko, sos rozprowadzić śmietaną i wodą, zagotować go, dodać soli i papryki do smaku. Sosem zalać zrazy, zagotować powoli, zaraz wydać. Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową).