Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy mielone nadziewane chrzanem w sosie paprykowymPodawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową). |
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
śmietana, 20 dag
chrzan, 3 łyżk.
bułka tarta , 5 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
tłuszcz, 2 dag
cebula, 3 dag
czerstwa bułka, 4 dag
wieprzowina , 20 dag
wołowina , 40 dag
Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Sporządzić nadzienie: chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć, wymieszać z 2 łyżkami śmietany, solą i papryką. Masę mięsną podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczyć na dłoni, nadziać chrzanem, zawinąć zaciskając brzegi mięsa. Gdy wszystkie zrazy będą nadziane, ukształtować z nich w bułce tartej dość grube wałeczki. Zrazy obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do rondelka; do tłuszczu ze smażenia wsypać mąkę i zrumienić ją lekko, sos rozprowadzić śmietaną i wodą, zagotować go, dodać soli i papryki do smaku. Sosem zalać zrazy, zagotować powoli, zaraz wydać. Podawać z makaronem, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, brukselką, fasolką szparagową).