Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy bite duszone w sosie naturalnym

Najlepsze z surówką

Składniki:
  • nóżki cielęce, 0.5 szt.
  • cebula, 10 dag
  • tłuszcz, 6 dag
  • mąka , 3 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • wołowina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokrajać na płaskie zrazy i zbić na cienkie płaty tłuczkiem, zwilżonym wodą. Każdy kawałek mięsa z dwóch stron oprószyć pieprzem, solą i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, zrumienić mięso i nóżkę z dwóch stron, prze­łożyć do rondelka. Pokrajać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia, wlać do mięsa. Do patelni wlać 2—3 łyżki wody, sos mieszając rozgotować, wlać do mięsa. Mięso powoli udusić do miękkości pod przykryciem podlewając zimną wodą. Zrazy podawać na długim półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną sypką, ziemniakami i sałatką lub surówką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650