Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy bite duszone w sosie naturalnymNajlepsze z surówką |
nóżki cielęce, 0.5 szt.
cebula, 10 dag
tłuszcz, 6 dag
mąka , 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
wołowina , 1 kg
Mięso opłukać, pokrajać na płaskie zrazy i zbić na cienkie płaty tłuczkiem, zwilżonym wodą. Każdy kawałek mięsa z dwóch stron oprószyć pieprzem, solą i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, zrumienić mięso i nóżkę z dwóch stron, przełożyć do rondelka. Pokrajać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia, wlać do mięsa. Do patelni wlać 2—3 łyżki wody, sos mieszając rozgotować, wlać do mięsa. Mięso powoli udusić do miękkości pod przykryciem podlewając zimną wodą. Zrazy podawać na długim półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną sypką, ziemniakami i sałatką lub surówką.