Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym pieczeń wołowa.jpg
Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym

Sprawdza się na obiedzie rodzinnym

  • Sposób przygotowania: duszone
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • suszony grzyb, 1 dag
  • mąka , 1 dag
  • wołowina , 1 kg
  • tłuszcz, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, mocno pobić tłuczkiem, posolić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso i obrumienić je szybko ze wszyst­kich stron. Mięso przełożyć do dopasowanego wielkością naczynia, dodać tłuszcz, cebulę, grzyby opłukane, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem (około 1.5 godz.); mięso w czasie duszenia przewracać, a odparowany sos skrapiać zimną wodą. Gdy mięso jest miękkie, sos podprawić mąką, zagotować, przetrzeć. Miękkie mięso pokrajać ostrym nożem na cienkie płaty w poprzek włókien, skrawając je ukośnie od powierzchni ku podstawie mięsa; ułożyć w całość na długim półmisku nie mieszając kolejności kawałków, oblać gorącym so­sem. Podawać z ziemniakami, makaronem i wszelkiego rodzaju warzywami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650