|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnymSprawdza się na obiedzie rodzinnym
Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso opłukać, mocno pobić tłuczkiem, posolić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso i obrumienić je szybko ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do dopasowanego wielkością naczynia, dodać tłuszcz, cebulę, grzyby opłukane, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem (około 1.5 godz.); mięso w czasie duszenia przewracać, a odparowany sos skrapiać zimną wodą. Gdy mięso jest miękkie, sos podprawić mąką, zagotować, przetrzeć. Miękkie mięso pokrajać ostrym nożem na cienkie płaty w poprzek włókien, skrawając je ukośnie od powierzchni ku podstawie mięsa; ułożyć w całość na długim półmisku nie mieszając kolejności kawałków, oblać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami, makaronem i wszelkiego rodzaju warzywami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|