Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Słonina solona Słonina solona.jpg
Słonina solona
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Słonina solona

Troche tradycji nie zaszkodzi.

Składniki:
  • sól spożywcza, 100 g
  • słonina, 5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Możliwie duże kawałki słoniny z równo przyciętymi brzegami mocno natrzeć wyprażoną solą, ułożyć skórą do spodu w płaskim naczyniu takiej wielkości, aby kawałków nie trzeba było zginać. Dno naczynia, jak również każdą warstwę słoniny, posypać warstwą soli. Drugą warstwę słoniny położyć na pierwszą — skórą do wierzchu, trzecią warstwę — skórą do spodu itd. Ostatnią — wierzchnią — warstwę słoniny nakryć czystą deską obciążoną kamieniem. Przetrzymywać w ten sposób słoninę 14 dni, przekładając od czasu do czasu spodnią warstwę na wierzch i odwrotnie. Po dwóch tygodniach zawiesić słoninę i obsuszać 2 dni na powietrzu. Przechowywać w chłodnym, ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650