Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Klopsiki cielęce do różnych sosów

Sos do wyboru

Składniki:
  • sos grzybowy, 0 dag
  • smalec, 9 dag
  • mąka , 8 dag
  • margaryna, 3 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • cielęcina , 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku, zemleć. Mięso opłukać, obrać z kości, zemleć i wyrobić tak jak ciasto, wkrapiając mleko. Masę mięsną wymieszać z bułką, stopioną margaryną i solą, (podzielić ją na 5 porcji). Rękami zwilżonymi wodą wyrobić z masy kule, otaczać je w mące i nadać im kształt okrągłych spłaszczonych klopsików, bądź podłużnych wałeczków. Rozgrzać silnie tłuszcz i szybko smażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: koperkowy, pomidorowy, grzybowy, węgierski; sosem tym zalać klopsiki, powoli zagotować, zestawić na brzeg płyty i zaraz podawać. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, makaronem i gotowanymi warzy­wami z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650