Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Klopsiki cielęce do różnych sosówSos do wyboru |
sos grzybowy, 0 dag
smalec, 9 dag
mąka , 8 dag
margaryna, 3 dag
mleko, 3 łyżk.
czerstwa bułka, 4 dag
cielęcina , 60 dag
Bułkę namoczyć w mleku, zemleć. Mięso opłukać, obrać z kości, zemleć i wyrobić tak jak ciasto, wkrapiając mleko. Masę mięsną wymieszać z bułką, stopioną margaryną i solą, (podzielić ją na 5 porcji). Rękami zwilżonymi wodą wyrobić z masy kule, otaczać je w mące i nadać im kształt okrągłych spłaszczonych klopsików, bądź podłużnych wałeczków. Rozgrzać silnie tłuszcz i szybko smażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: koperkowy, pomidorowy, grzybowy, węgierski; sosem tym zalać klopsiki, powoli zagotować, zestawić na brzeg płyty i zaraz podawać. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, makaronem i gotowanymi warzywami z masłem.