Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Zrazy cielęce nadziewane słoniną paprykowaną

Ja lubię mniejsze

Składniki:
  • tłuszcz, 4 dag
  • słonina, 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 4 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • mąka , 3 dag
  • cielęcina , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, wyluzować z kości i obrać z błon, pokrajać ostrym nożem w poprzek włókien na płaskie, nieduże zrazy, licząc po dwa na jedną porcję, zbić na cienkie płaty tłuczkiem zwilżonym wodą. Każdy kawałek oprószyć solą i natrzeć czosnkiem. Pokrajać słoninę w cienkie plasterki. Nakładać na mięso słoninę, posypać papryką i solą, zwijać zrazy ciasno, i owiązać nitką lub zapiąć patyczkiem. Posolić i otoczyć w mące każdy zraz. Rozgrzać tłuszcz na patelni, szybko zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron i przełożyć je do rondelka. Posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia. Do mięsa wlać tłuszcz z cebulą. Sok mięsny przywarty i zrumieniony na dnie patelni zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, mieszając rozgotować go, wlać do mięsa, dodać trochę papryki i mięso udusić powoli, do miękkości, pod przykryciem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650