Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pierniczki świąteczne z mąką żytnią C6287DB2-A73B-4C13-AE67-ABFF3C043ACD.jpeg
Pierniczki świąteczne z mąką żytnią
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Pierniczki świąteczne z mąką żytnią

Pyszne pierniczki z miodem i przyprawami

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • miód, 100 g
  • kakao, 1 łyżk.
  • przyprawa do pierników, 1 łyżk.
  • soda oczyszczona, 1 łyżk.
  • cukier puder, 50 g
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 100 g
  • mąka żytnia, 100 g
  • mąka orkiszowa , 300 g
  •  
Sposób przygotowania

Rozpuść masło i lekko podgrzej miód, żeby nadać mu formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie mocno klejące ze względu na zawartość miodu ale nie przejmujcie się tym. Obsypcie blat lub stolnicę małą ilością mąki i wyjmijcie na nią ciasto. Rozwałkujcie na grubość około 4-5 mm (nie za cienko) i wycinajcie kształty. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8-10 minut. Udekorujcie wg uznania.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650