Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Pierniczki świąteczne z mąką żytniąPyszne pierniczki z miodem i przyprawami |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
Na Boze Narodzenie
miód, 100 g
kakao, 1 łyżk.
przyprawa do pierników, 1 łyżk.
soda oczyszczona, 1 łyżk.
cukier puder, 50 g
jajka, 2 szt.
masło, 100 g
mąka żytnia, 100 g
mąka orkiszowa , 300 g
Rozpuść masło i lekko podgrzej miód, żeby nadać mu formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie mocno klejące ze względu na zawartość miodu ale nie przejmujcie się tym. Obsypcie blat lub stolnicę małą ilością mąki i wyjmijcie na nią ciasto. Rozwałkujcie na grubość około 4-5 mm (nie za cienko) i wycinajcie kształty. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8-10 minut. Udekorujcie wg uznania.