Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona

Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona

Składniki:
  • kapusta pekińska , 2 łyżk.
  • czubryca, 3 łyżk.
  • rodzynki sułtańskie, 10 g
  • pochwiak okazały, 1 kg
  • mielony pieprz, 6 kg
  • ziele angielskie, 4 szt.
  • czosnek, 4 szt.
  • jelito cienkie, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso podzielić na 3 części. Jedną — zemleć w maszynce do mięsa, a dwie pozostałe i słoninę pokrajać w drobną kostkę. Ze­mleć albo utłuc w moździerzu ziele angielskie i pieprz. Mięso mielone zmieszać z pokrajanym, dodać pieprz, ziele angielskie, sól, saletrę i wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia utrzeć z solą 3 ząbki czosnku, dodać do masy mięsnej i starannie ją wyrobić tak, jak ciasto. Po wyrobieniu napychać farsz do jelit przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką, starając się, aby w osłonce (w jelicie) nie powstawały puste miejsca z powietrzem (tzw. pęcherze). Końce kiełbas zawiązać przędzą wędliniarską. Kiełbasy zawiesić w wę­dzarni, w celu obsuszenia. Na drugi dzień rozpocząć wędzenie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650