Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Polędwiczki po chińsku poledwiczki-po-chinsku-1024x678.jpg
Polędwiczki po chińsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Wadera93Młodszy Kucharz (330)

Polędwiczki po chińsku

Szybki i pyszny sposób na bardzo dobry obiad.

  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • polędwica wieprzowa, 300 g
  • sól, 1 łyżecz.
  • mielony pieprz, 1 łyżecz.
  • papryka, 1 łyżecz.
  • mąka ziemniaczana, 1.5 łyżk.
  • papryka czerwona, 2 szt.
  • chilli, 1 łyżecz.
  • cebula, 1 szt.
  • marchew, 1 szt.
  • por, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • imbir mielony, 1 łyżecz.
  • olej, 2 łyżk.
  • sos sojowy, 3 łyżk.
  • ocet ryżowy, 2 łyżk.
  • cukier, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki, na zapałkę (julienne), cebulę w kostkę, por w cienkie półkrążki. Zetrzeć na drobnej tarce imbir, rozgnieść lub drobno pokroić czosnek.Mięso okroić z białych błon. Pokroić w półplasterki. Osolić, opieprzyć, oprószyć papryką i mąką ziemniaczaną.Składniki sosu zmieszać w miseczce.Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju i dobrze rozgrzać.Wrzucić paprykę, marchewkę, cebulę i por, smażyć mieszając 3 minuty na ostrym ogniu. Dodać starty imbir i czosnek, smażyć jeszcze minutę.Przełożyć warzywa na duży talerz.Do woka lub patelni wlać drugą łyżkę oleju i smażyć mięso 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.Dodać do mięsa warzywa, wlać sos, przemieszać wszystko razem podgrzewając jeszcze ok. 2 minuty. Posypać siekaną zieleniną.Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, soba lub innym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650