Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330)

Polędwiczki po chińsku

Szybki i pyszny sposób na bardzo dobry obiad.

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

polędwica wieprzowa, 300 g

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

papryka, 1 łyżecz.

mąka ziemniaczana, 1.5 łyżk.

papryka czerwona, 2 szt.

chilli, 1 łyżecz.

cebula, 1 szt.

marchew, 1 szt.

por, 1 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

imbir mielony, 1 łyżecz.

olej, 2 łyżk.

sos sojowy, 3 łyżk.

ocet ryżowy, 2 łyżk.

cukier, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki, na zapałkę (julienne), cebulę w kostkę, por w cienkie półkrążki. Zetrzeć na drobnej tarce imbir, rozgnieść lub drobno pokroić czosnek.Mięso okroić z białych błon. Pokroić w półplasterki. Osolić, opieprzyć, oprószyć papryką i mąką ziemniaczaną.Składniki sosu zmieszać w miseczce.Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju i dobrze rozgrzać.Wrzucić paprykę, marchewkę, cebulę i por, smażyć mieszając 3 minuty na ostrym ogniu. Dodać starty imbir i czosnek, smażyć jeszcze minutę.Przełożyć warzywa na duży talerz.Do woka lub patelni wlać drugą łyżkę oleju i smażyć mięso 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.Dodać do mięsa warzywa, wlać sos, przemieszać wszystko razem podgrzewając jeszcze ok. 2 minuty. Posypać siekaną zieleniną.Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, soba lub innym.