Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Puszyste placki z jabłkami pancakes_z_jablkami_01.jpg
Puszyste placki z jabłkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Wadera93Młodszy Kucharz (285)

Puszyste placki z jabłkami

16 sztuk, po 113 kcal

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Śniadanie
  • Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
  • jabłko, 1 szt.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • mąka pszenna, 1 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 łyżk.
  • cukier puder, 2 łyżk.
  • masło, 2 łyżk.
  • jajka, 2 szt.
  • jogurt, 250 g
  • cynamon, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Połówkę jabłka obrać, przekroić na 2 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na desce na cieniutkie plasterki. Posypać cynamonem. W misce wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z jogurtem i jajkami i delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę (im mniej będziemy mieszać tym placki będą bardziej puszyste). Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas położyć po 2 - 3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650