Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zapiekanka z pomidorami i cukinią kolorowa-zapiekanka-z-cukinia-i-pomidorami.jpg
Zapiekanka z pomidorami i cukinią
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Wadera93Młodszy Kucharz (330)

Zapiekanka z pomidorami i cukinią

Kolorowa zapiekanka z pomidorami i cukinią oraz ziemniakami i cebulą, to przepis na lekki, a zarazem treściwy obiad czy kolację. Bogatą w smaki i arom

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • sól, 0 szczypta
  • ziemniak, 4 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ser żółty, 100 g
  • bazylia, 0 szczypta
  • oregano, 0 szczypta
  • pieprz, 0 szczypta
  • cukinia, 2 szt.
  • pomidor, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Cukinię i pomidory umyj, ziemniaki dokładnie wyszoruj. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ziemniaki polecam wrzucić na kilka minut do wrzącej osolonej wody, jednak nie gotuj ich do miękkości. Jeśli chcesz dodać cebulę, to obierz ją z łupin i również pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne (lub kilka mniejszych) posmaruj oliwą z oliwek. Posyp odrobinę ulubioną mieszanką ziół, rozcierając je w palcach. W naczyniu w rzędach układaj na przemian warzywa – ziemniaki ugotowane al dente, pomidora czerwonego, cukinię, pomidora żółtego i ewentualnie cebulę. Zapiekankę posyp świeżo mielonym pieprzem, solą, oraz mieszanką ziół. Warzywa polej oliwą i posyp startym żółtym serem.Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Zapiekankę podawaj od razu po przygotowaniu. Można zjeść ją samą, albo z dodatkiem mięsa czy ryby. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650