Tekst i zdjęcie: Wadera93 - Młodszy Kucharz (330) Zapiekanka z pomidorami i cukiniąKolorowa zapiekanka z pomidorami i cukinią oraz ziemniakami i cebulą, to przepis na lekki, a zarazem treściwy obiad czy kolację. Bogatą w smaki i arom |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
sól, 0 szczypta
ziemniak, 4 szt.
cebula, 1 szt.
ser żółty, 100 g
bazylia, 0 szczypta
oregano, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
cukinia, 2 szt.
pomidor, 4 szt.
Cukinię i pomidory umyj, ziemniaki dokładnie wyszoruj. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ziemniaki polecam wrzucić na kilka minut do wrzącej osolonej wody, jednak nie gotuj ich do miękkości. Jeśli chcesz dodać cebulę, to obierz ją z łupin i również pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne (lub kilka mniejszych) posmaruj oliwą z oliwek. Posyp odrobinę ulubioną mieszanką ziół, rozcierając je w palcach. W naczyniu w rzędach układaj na przemian warzywa – ziemniaki ugotowane al dente, pomidora czerwonego, cukinię, pomidora żółtego i ewentualnie cebulę. Zapiekankę posyp świeżo mielonym pieprzem, solą, oraz mieszanką ziół. Warzywa polej oliwą i posyp startym żółtym serem.Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Zapiekankę podawaj od razu po przygotowaniu. Można zjeść ją samą, albo z dodatkiem mięsa czy ryby.