Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Maxi King

Maxi King

Składniki:
  • mleko skondensowane, 1 szt.
  • cukier, 1 szkl.
  • mleko 3,2 % , 10 łyżk.
  • mleko w proszku (tłuste) , 500 g
  • cukier waniliowy, 16 g
  • masło, 1.5 szt.
  • herbatnik, 4 szt.
  • orzechy prażone, 200 g
  • czekolada mleczna, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Mleko w puszce o smaku krówki wstawiamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej. Masa musi być rzadka, aby dobrze się rozlała po cieście.Masło miękkie uciramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku.Na dno prostokątnej blachy wykładamy warstwę herbatników. Układamy: herbatniki-pół masy mlecznej-herbatniki-masę mrówkową-herbatniki-masę mleczną-herbatniki.Czekoladę roztopić w rondelku z 10 łyżkami mleka. Dodać pokrojone orzeszki ziemne prażone i polać wierzch ciasta.Odstawić do stężenia w lodówce. Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650