Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Maxi King

Maxi King

Składniki:

mleko skondensowane, 1 szt.

cukier, 1 szkl.

mleko 3,2 % , 10 łyżk.

mleko w proszku (tłuste) , 500 g

cukier waniliowy, 16 g

masło, 1.5 szt.

herbatnik, 4 szt.

orzechy prażone, 200 g

czekolada mleczna, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Mleko w puszce o smaku krówki wstawiamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej. Masa musi być rzadka, aby dobrze się rozlała po cieście.Masło miękkie uciramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku.Na dno prostokątnej blachy wykładamy warstwę herbatników. Układamy: herbatniki-pół masy mlecznej-herbatniki-masę mrówkową-herbatniki-masę mleczną-herbatniki.Czekoladę roztopić w rondelku z 10 łyżkami mleka. Dodać pokrojone orzeszki ziemne prażone i polać wierzch ciasta.Odstawić do stężenia w lodówce. Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów.