Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

domowy chleb pobrane (2).jpg
domowy chleb
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
dominika13337Młodszy Kucharz (275)

Domowy chleb

Na zdrowie

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Śniadanie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: jedna
Składniki:
Sposób przygotowania

Uwaga - zamiast pestek dyni możesz dodać dowolne ziarna, takie jak lubisz (np. słonecznik, sezam, siemię lniane itp.) lub w ogóle ich nie dodawaćPrzygotowanie:Przegotuj wodęDo dużej miski (moja jest kwadratowa i ma wymiary 25 x 25 cm) wsyp wszystkie suche składniki (mąki, sól, pestki dyni). Wymieszaj.W kubku lub małej misce rozpuść i wymieszaj drożdze z ok. 50 ml ciepłej wody. Dodaj do miski z suchymi składnikami.Powoli dodawaj resztę ciepłej wody i mieszaj łyżką ciasto. Nie wlewaj od razu całej wody. Ja to robię zawsze trochę "na oko". Ciasto ma być plastyczne o konsystencji zbliżonej do budyniu.Wymieszane ciasto przykryj ręcznikiem do naczyń i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod pościel lub do łazienki) na ok. 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wymieszaj znowu łyżką. Nie przejmuj się tym, że opadnie. To naturalne. Przełóż ciasto do keksówki i przykryj ręcznikem do naczyń na ok. 2-3 min.Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 1h 15min. Piecz w temp. 180 stopni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650