Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
dominika13337Młodszy Kucharz (275)

Ciasto czekoladowe

Jeszcze nie próbowałam robić.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: jedna
Składniki:
  • czekolada gorzka, 140 g
  • Śmietana 18% , 110 ml
  • cukier trzcinowy, 150 g
  • mąka , 300 g
  • kakao, 3 łyżk.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • masło, 120 g
  • bez cukierniczy, 200 g
  • jajka, 2 szt.
  • śmietanka kremowa, 250 ml
  • cukier puder, 1 łyżecz.
  • olejek waniliowy, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650