Tekst i zdjęcie: dominika13337 - Młodszy Kucharz (275) Ciasto czekoladoweJeszcze nie próbowałam robić. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: jedna
czekolada gorzka, 140 g
Śmietana 18% , 110 ml
cukier trzcinowy, 150 g
mąka , 300 g
kakao, 3 łyżk.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
masło, 120 g
bez cukierniczy, 200 g
jajka, 2 szt.
śmietanka kremowa, 250 ml
cukier puder, 1 łyżecz.
olejek waniliowy, 1 łyżecz.
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.