Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
kwartetKuchcik (155)

Pasztet z soczewicy

dla wegetarian ale nie wegan

  • dieta
Składniki:
  • soczewica czerwona, 2350 g
  • cebula biała, 1 szt.
  • pieczarka, 1 kg
  • olej słonecznikowy, 1 szkl.
  • gałka muszkatołowa, 2 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • bułka tarta , 1 szkl.
  • tymianek, 1 łyżecz.
  • cząber, 1 łyżecz.
  • oregano, 1 łyżecz.
  • pieprz cayenne, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Umyć pieczarki, pokroić, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody. Soczewicę dodać do smażonych składników, chwilę smażyć wszystko razem. zalać wodą, dodać olej (może być także rzepakowy ale wtedy z pierwszego tłoczenia), gałkę, sól, przyprawy (mogą być te które podaję, można dobrać inne). Gotować do miękkości, cały czas kontrolując ilość wody aby nie przypalić. W razie konieczności płyn uzupełniać. Po ostygnięciu masę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do masy dwa jajka, bułkę tartą, wymieszać.Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec pasztet w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni minimum 45 minut (do spieczenia wierzchu).  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650