Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Rybna zapiekanka z ryżem ryba zapiekana z ryżem.jpg
Rybna zapiekanka z ryżem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)

Rybna zapiekanka z ryżem

Jedzenie musi być zdrowe , smaczne i ładnie wyglądać .

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: cztery
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • filet rybny, 3 szt.
  • ryż , 1 szkl.
  • sok z cytryny, 2 łyżk.
  • skórka cytrynowa, 1 łyżk.
  • żółtka, 3 szt.
  • Śmietana 18% , 1 szkl.
  • ser żółty, 15 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • masło, 1 łyżk.
  • sól, 1 łyżecz.
  • pieprz cytrynowy, 1 łyżecz.
  • mąka , 5 łyżk.
  • olej, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Ryby przypraw solą i pieprzem , skrop sokiem z cytryny . Zalej mlekiem , wstaw na 2 godziny do lodówki . Ryż wsyp do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżki masła i 1 łyżką skórki cytrynowej . Ugotuj . Odcedź .Ryby dokładnie osącz z zalewy . Obtocz w mące , nadmiar strzepnij . Olej rozgrzej na patelni , usmaż ryby z obu stron na złoty kolor . Formę żaroodporną natłuść , na dnie rozłóż ryż . Na nim ułóż ryby . Posyp skórką z cytryny . Żółtka utrzyj ze śmietaną , oprósz solą i pieprzem cytrynowym . Sosem zalej ryby z ryżem , posyp żółtym serem . Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni C . Zapiekankę podawaj na gorąco , udekorowaną melisą i cytryną . 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4600
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650