Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Rybna zapiekanka z ryżemJedzenie musi być zdrowe , smaczne i ładnie wyglądać . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
filet rybny, 3 szt.
ryż , 1 szkl.
sok z cytryny, 2 łyżk.
skórka cytrynowa, 1 łyżk.
żółtka, 3 szt.
Śmietana 18% , 1 szkl.
ser żółty, 15 dag
mleko, 1 szkl.
masło, 1 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
pieprz cytrynowy, 1 łyżecz.
mąka , 5 łyżk.
olej, 1 szkl.
Ryby przypraw solą i pieprzem , skrop sokiem z cytryny . Zalej mlekiem , wstaw na 2 godziny do lodówki . Ryż wsyp do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżki masła i 1 łyżką skórki cytrynowej . Ugotuj . Odcedź .Ryby dokładnie osącz z zalewy . Obtocz w mące , nadmiar strzepnij . Olej rozgrzej na patelni , usmaż ryby z obu stron na złoty kolor . Formę żaroodporną natłuść , na dnie rozłóż ryż . Na nim ułóż ryby . Posyp skórką z cytryny . Żółtka utrzyj ze śmietaną , oprósz solą i pieprzem cytrynowym . Sosem zalej ryby z ryżem , posyp żółtym serem . Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni C . Zapiekankę podawaj na gorąco , udekorowaną melisą i cytryną .