Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

"raffaello" ciasto-raffaello-z6.jpg
"raffaello"
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

"raffaello"

znakomite ciasto z puszystą masą

  • Stopień trudności: Łatwe
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mleko 2,0 % , 2.5 szkl.
  • żółtka, 3 szt.
  • mąka pszenna, 2 łyżk.
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżk.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • cukier, 1 szkl.
  • masło roślinne, 30 dag
  • wiórki kokosowe, 40 dag
  • spirytus, 1 łyżecz.
  • herbatnik, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać. Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650