Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) "raffaello"znakomite ciasto z puszystą masą |
Stopień trudności: Łatwe
idealne dla dzieci
mleko 2,0 % , 2.5 szkl.
żółtka, 3 szt.
mąka pszenna, 2 łyżk.
mąka ziemniaczana, 3 łyżk.
cukier waniliowy, 1 szt.
cukier, 1 szkl.
masło roślinne, 30 dag
wiórki kokosowe, 40 dag
spirytus, 1 łyżecz.
herbatnik, 5 szt.
W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać. Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.