Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Piernik żytni śliwkowy

Ciasto rewelacyjne!

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dieta
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • suszone śliwki, 8 szt.
  • powidło śliwkowe, 150 ml
  • masło klarowane, 10 dag
  • cukier brązowy, 10 dag
  • jajka, 2 szt.
  • kardamon mielony , 2 łyżecz.
  • cynamon mielony, 1 łyżecz.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • mąka żytnia, 200 g
  •  
Sposób przygotowania

Mieszamy składniki mokre - najpierw łączymy w mikserze masło klarowane z cukrem (ja użyłam muscovado - polecam), jajka i powidła (po kolei). W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche:mąkę żytnią z przyprawami i sodą. Następnie w mikserze łączymy składniki mokre i suche + wrzucamy poszatkowane śliwki szuszone. Wylewamy na formę do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650