Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Piernik żytni śliwkowyCiasto rewelacyjne! |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dieta
na Wielkanoc
suszone śliwki, 8 szt.
powidło śliwkowe, 150 ml
masło klarowane, 10 dag
cukier brązowy, 10 dag
jajka, 2 szt.
kardamon mielony , 2 łyżecz.
cynamon mielony, 1 łyżecz.
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
mąka żytnia, 200 g
Mieszamy składniki mokre - najpierw łączymy w mikserze masło klarowane z cukrem (ja użyłam muscovado - polecam), jajka i powidła (po kolei). W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche:mąkę żytnią z przyprawami i sodą. Następnie w mikserze łączymy składniki mokre i suche + wrzucamy poszatkowane śliwki szuszone. Wylewamy na formę do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35 min.