Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Piernik żytni śliwkowy

Ciasto rewelacyjne!

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dieta

na Wielkanoc

Składniki:

suszone śliwki, 8 szt.

powidło śliwkowe, 150 ml

masło klarowane, 10 dag

cukier brązowy, 10 dag

jajka, 2 szt.

kardamon mielony , 2 łyżecz.

cynamon mielony, 1 łyżecz.

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

mąka żytnia, 200 g

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki mokre - najpierw łączymy w mikserze masło klarowane z cukrem (ja użyłam muscovado - polecam), jajka i powidła (po kolei). W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche:mąkę żytnią z przyprawami i sodą. Następnie w mikserze łączymy składniki mokre i suche + wrzucamy poszatkowane śliwki szuszone. Wylewamy na formę do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35 min.