Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Karp na klarowanym maśle 5_karp_sma_ony_Anna_W_odarczyk_.jpg
Karp na klarowanym maśle
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
1999maciej100Kuchcik (105)

Karp na klarowanym maśle

Składnikidla >6 osób2 karpie najlepsze są takie najwyżej do 1,5 kg ,bo te większe są po prostu za tłuste, sok z cytryny do skropienia, sól do smaku, 2

  • Stopień trudności: Trudne
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • idealne dla dzieci
  • na grilla
Składniki:
Sposób przygotowania

1. Karpia bardzo dobrze oczyścić ,podzielić na dzwonka szer. ok. 1,5 cm,skropić sokiem z cytryny,posolić i odstawić do lodówki na parę godzin. 2. Rozbełtać jajka,przygotować mąkę do panierki -ja ją troszkę solę-ale nie jest to konieczne. Na patelni rozpuścic masło klarowane w ilości takiej aby rybka była w nim zanurzona w 1/3 wysokości .Na gorące masło wkładać karpia wypanierowanego najpierw w jajku,potem w mące. 3. Smażyć na mocnym,póżnie średnim ogniu,tutaj niestety trzeba stać nad patelnią,bo o przypalenie nietrudno. 4. Podawać na gorąco ,wtedy jest chrupiący,można posłużyć się naczyniem z podgrzewaczem i wtedy sprawa jest łatwiejsza ,bo można przyrządzić trochę wcześniej przed wigilią. 5. Jak karp jest smacznie zrobiony ( głównie chodzi o jego wielkość,bo te olbrzymy zdarzało mi się wyrzucać) pyszny jest też na zimno. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650