Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KkasienkaAKuchcik (125)

Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem

pyszna i bardzo syta :)

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • pomidor, 1 szt.
  • lasagne, lasagnette, 1 szt.
  • ser żółty, 30 dag
  • pomidory w puszce, 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 1 szt.
  • tabasco (przyprawa) , 1 łyżecz.
  • papryka słodka, 1 szczypta
  • chilli, 1 szczypta
  • mielone mięso, 40 dag
  • pieczarka, 30 dag
  • cebula, 2 szt.
  • olej, 2 łyżk.
  • żółtka, 1 szt.
  • cukier, 1 szczypta
  • sok z cytryny, 1 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
  • pieprz czarny, 2 szczypta
  • sól kuchenna, 2 szczypta
  • mleko, 1 l
  • mąka pszenna, 2 łyżk.
  • masło, 4 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

1. Beszamel:Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku.Dodać 2 łyzki mąki i rozbić trzepaczką ać do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdjąć z ognia.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, Vegetą.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotować ciągle mieszając.Przestudzić.Dodać żółtko jajka.2. Farsz mięsny:Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek.Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę.Dodać mięso mielone.Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco.Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.Dusić pod przykryciem około 10 minut.3. Starkować ser zółty.Przygotowanie:Blaszkę lub naczynieżaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żóltego.- warstwa beszamelu.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera zółtego.Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 wartswy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.Nie kroić od razu po wyjęciu. Odczekać 5-10 minut, bo bedzie sie rozpadac.Polecam do tego czerwone wytrawne wino. Najlepiej z Chile (moje ulubione wina:)Smacznego!!  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650