![]() |
Tekst i zdjęcie: KkasienkaA - Kuchcik (125) Lasagne z mięsem mielonym i beszamelempyszna i bardzo syta :) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
pomidor, 1 szt.
lasagne, lasagnette, 1 szt.
ser żółty, 30 dag
pomidory w puszce, 1 szt.
koncentrat pomidorowy, 1 szt.
tabasco (przyprawa) , 1 łyżecz.
papryka słodka, 1 szczypta
chilli, 1 szczypta
mielone mięso, 40 dag
pieczarka, 30 dag
cebula, 2 szt.
olej, 2 łyżk.
żółtka, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
pieprz czarny, 2 szczypta
sól kuchenna, 2 szczypta
mleko, 1 l
mąka pszenna, 2 łyżk.
masło, 4 łyżk.
1. Beszamel:Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku.Dodać 2 łyzki mąki i rozbić trzepaczką ać do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdjąć z ognia.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, Vegetą.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotować ciągle mieszając.Przestudzić.Dodać żółtko jajka.2. Farsz mięsny:Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek.Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę.Dodać mięso mielone.Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco.Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.Dusić pod przykryciem około 10 minut.3. Starkować ser zółty.Przygotowanie:Blaszkę lub naczynieżaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żóltego.- warstwa beszamelu.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera zółtego.Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 wartswy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.Nie kroić od razu po wyjęciu. Odczekać 5-10 minut, bo bedzie sie rozpadac.Polecam do tego czerwone wytrawne wino. Najlepiej z Chile (moje ulubione wina:)Smacznego!!