Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
frater007Szef Kuchni (1330)

Zupa fasolowa staropolska

Na boczku

  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • boczek wędzony, 20 g
  • ziemniak, 100 g
  • cebula, 10 g
  • fasola, 80 g
  • marchew, 50 g
  • włoszczyzna, 50 g
  • wywar z kości, 500 g
  •  
Sposób przygotowania

Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę i marchew rozdrobnić. Pokrojone warzywa i fasolę z wodą, w której się moczyła oraz część boczku (20 g) dodać do wywaru, posolić i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić na pozostałym boczku. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ziemniaki są miękkie, zupę doprawić do smaku. Jeżeli chcemy przyrządzić zupę fasolową z wkład­ką mięsa, należy mięso (80 g) ugotować razem z boczkiem, fasolą i warzywami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650