Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa fasolowa staropolska

Na boczku

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

boczek wędzony, 20 g

ziemniak, 100 g

cebula, 10 g

fasola, 80 g

marchew, 50 g

włoszczyzna, 50 g

wywar z kości, 500 g

Sposób przygotowania:

Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę i marchew rozdrobnić. Pokrojone warzywa i fasolę z wodą, w której się moczyła oraz część boczku (20 g) dodać do wywaru, posolić i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić na pozostałym boczku. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ziemniaki są miękkie, zupę doprawić do smaku. Jeżeli chcemy przyrządzić zupę fasolową z wkład­ką mięsa, należy mięso (80 g) ugotować razem z boczkiem, fasolą i warzywami.