Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa fasolowa staropolskaNa boczku |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
pieprz, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
boczek wędzony, 20 g
ziemniak, 100 g
cebula, 10 g
fasola, 80 g
marchew, 50 g
włoszczyzna, 50 g
wywar z kości, 500 g
Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę i marchew rozdrobnić. Pokrojone warzywa i fasolę z wodą, w której się moczyła oraz część boczku (20 g) dodać do wywaru, posolić i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić na pozostałym boczku. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ziemniaki są miękkie, zupę doprawić do smaku. Jeżeli chcemy przyrządzić zupę fasolową z wkładką mięsa, należy mięso (80 g) ugotować razem z boczkiem, fasolą i warzywami.