Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kiełbasa serdelowa Kiełbasa serdelowa2.jpg
Kiełbasa serdelowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kiełbasa serdelowa

... czyli jak z królika zrobić kiełbasę.

Składniki:
  • królik , 4600 g
  • słonina, 300 g
  • mąka ziemniaczana, 100 g
  • sól spożywcza, 120 g
  • saletra, 1 łyżecz.
  • cukier, 5 g
  • ziele angielskie, 1 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa, 5 g
  • jelito cienkie, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać, zmieszać z solą i saletrą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Następnie przepuścić mięso 2 razy przez maszynkę, zakładając za drugim razem gęstsze sitko. Do zmielonej masy dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i tyle wody, aby masa ją całkowicie wchłonęła. Masę bardzo dokładnie wyrobić i napełnić nią osłonki. Kiełbasę zawiesić w wędzarni i wędzić 3 godz. w ciepłym dymie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650