Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Kiełbasa serdelowa

... czyli jak z królika zrobić kiełbasę.

Składniki:

królik , 4600 g

słonina, 300 g

mąka ziemniaczana, 100 g

sól spożywcza, 120 g

saletra, 1 łyżecz.

cukier, 5 g

ziele angielskie, 1 łyżecz.

gałka muszkatołowa, 5 g

jelito cienkie, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać, zmieszać z solą i saletrą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Następnie przepuścić mięso 2 razy przez maszynkę, zakładając za drugim razem gęstsze sitko. Do zmielonej masy dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i tyle wody, aby masa ją całkowicie wchłonęła. Masę bardzo dokładnie wyrobić i napełnić nią osłonki. Kiełbasę zawiesić w wędzarni i wędzić 3 godz. w ciepłym dymie.