Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Kiełbasa serdelowa... czyli jak z królika zrobić kiełbasę. |
królik , 4600 g
słonina, 300 g
mąka ziemniaczana, 100 g
sól spożywcza, 120 g
saletra, 1 łyżecz.
cukier, 5 g
ziele angielskie, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa, 5 g
jelito cienkie, 3 szt.
Mięso pokrajać, zmieszać z solą i saletrą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Następnie przepuścić mięso 2 razy przez maszynkę, zakładając za drugim razem gęstsze sitko. Do zmielonej masy dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i tyle wody, aby masa ją całkowicie wchłonęła. Masę bardzo dokładnie wyrobić i napełnić nią osłonki. Kiełbasę zawiesić w wędzarni i wędzić 3 godz. w ciepłym dymie.