Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Snickers snickers[1].jpg
Snickers
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Snickers

Z orzeszkami

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
Składniki:
  • czekolada gorzka, 1 szt.
  • czekolada mleczna, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1.5 łyżk.
  • mąka pszenna, 1.5 łyżk.
  • cukier waniliowy, 2 szt.
  • mleko, 1.2 l
  • orzechy włoskie, 300 g
  • cukier, 3 szkl.
  • bez cukierniczy, 1 szkl.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • miód, 2 łyżk.
  • masło, 200 g
  • jajka, 2 szt.
  • mąka , 3 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść.Ciasto: •3 szklanki mąki •2 jajka •100 g masła •2 łyżki miodu •łyżeczka sody •szklanka cukru Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Warstwa orzechowa: •100 g masła •2 łyżki miodu •1/2 szklanki cukru •300 g posiekanych orzechów włoskich Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Krem: •1,2 l mleka •3/4 szklanki cukru •2 cukry waniliowe •1,5 łyżki mąki pszennej •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej •200 g masła Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Polewa: •tabliczka czekolady mlecznej •1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650