|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaSkładniki na ciasto zagnieść.Ciasto: •3 szklanki mąki •2 jajka •100 g masła •2 łyżki miodu •łyżeczka sody •szklanka cukru Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Warstwa orzechowa: •100 g masła •2 łyżki miodu •1/2 szklanki cukru •300 g posiekanych orzechów włoskich Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Krem: •1,2 l mleka •3/4 szklanki cukru •2 cukry waniliowe •1,5 łyżki mąki pszennej •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej •200 g masła Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Polewa: •tabliczka czekolady mlecznej •1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|