Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489)

Snickers

Z orzeszkami

Czas przygotowania: do 1 godziny

Składniki:

czekolada gorzka, 1 szt.

czekolada mleczna, 1 szt.

mąka ziemniaczana, 1.5 łyżk.

mąka pszenna, 1.5 łyżk.

cukier waniliowy, 2 szt.

mleko, 1.2 l

orzechy włoskie, 300 g

cukier, 3 szkl.

bez cukierniczy, 1 szkl.

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

miód, 2 łyżk.

masło, 200 g

jajka, 2 szt.

mąka , 3 szkl.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść.Ciasto: •3 szklanki mąki •2 jajka •100 g masła •2 łyżki miodu •łyżeczka sody •szklanka cukru Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Warstwa orzechowa: •100 g masła •2 łyżki miodu •1/2 szklanki cukru •300 g posiekanych orzechów włoskich Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Krem: •1,2 l mleka •3/4 szklanki cukru •2 cukry waniliowe •1,5 łyżki mąki pszennej •1,5 łyżki mąki ziemniaczanej •200 g masła Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Polewa: •tabliczka czekolady mlecznej •1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.