|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: sandomiKucharz (489) Torcik karnawałowyCiekawy
Składniki:
Sposób przygotowaniaCzekoladę zetrzeć na tarce. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie porcjami dodawać cukier i ubijać, aż całkowicie rozpuści się w pianie. Delikatnie mieszając trzepaczką rózgową, wsypywać najpierw orzechy, a potem czekoladę i goździki. Gotowe ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm, wyrównać powierzchnię i od razu wsunąć formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 50-60 min. Wystudzić ciasto w otwartym piekarniku. Morele osączyć z zalewy (świeże owoce przelać wrzątkiem, potem szybko zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić, osączyć, obrać ze skórki i oczyścić z pestek, następnie dusić 3 min w syropie ugotowanym ze szklanki wody i szklanki cukru, osączyć i wystudzić). Na przestudzonym cieście ułożyć równą warstwą połówki moreli. Przed podaniem ubić na sztywno kremówkę z dodatkiem cukru i kawy (granulowaną kawę wcześniej zemleć na proszek), mocno schłodzić w lodówce i udekorować nią torcik. Posypać pokruszonymi orzechami laskowymi. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|