Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
daruniaa22Kucharz (500)

Bigos

Zamiast suszonych śliwek można użyć powideł śliwkowych.

Składniki:
  • kapusta kiszona, 1 kg
  • kapusta, 1 kg
  • grzyby suszone , 15 dag
  • boczek wędzony, 20 dag
  • kiełbasa wieprzowa, 30 dag
  • mięso gotowane, 10 dag
  • cebula, 0 uncja
  • suszone śliwki, 15 dag
  • keczup, 2 łyżk.
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżk.
  • czerwone wino, 1 szkl.
  • liście laurowe, 0 uncja
  • ziele angielskie, 0 uncja
  • cukier, 0 uncja
  • sól, 0 uncja
  • mielony pieprz, 0 uncja
  • maggi, 0 uncja
  •  
Sposób przygotowania

1) Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie, odciskamy i gotujemy. Osobno gotujemy kapustę świeżą, wcześniej poszatkowaną i sparzoną. Po ugotowaniu obie kapusty starannie mieszamy.2) Osobno gotujemy suszone grzyby (wcześniej najlepiej je namoczyć). Gdy będą miękkie odcedzamy, a po ostudzeniu drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, kiełbasę i mięso. Na koniec dodajemy także podsmażoną cebulkę.3)Do kapusty z grzybami dodajemy mięso z cebulą, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz, sól do smaku, trochę maggi w płynie oraz powidła śliwkowe lub kilkanaście suszonych śliwek. Dodajemy koncentrat i keczup oraz wytrawne czerwone wino. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 40 min, często mieszając. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650