Tekst i zdjęcie: daruniaa22 - Kucharz (500) BigosZamiast suszonych śliwek można użyć powideł śliwkowych. |
kapusta kiszona, 1 kg
kapusta, 1 kg
grzyby suszone , 15 dag
boczek wędzony, 20 dag
kiełbasa wieprzowa, 30 dag
mięso gotowane, 10 dag
cebula, 0 uncja
suszone śliwki, 15 dag
keczup, 2 łyżk.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżk.
czerwone wino, 1 szkl.
liście laurowe, 0 uncja
ziele angielskie, 0 uncja
cukier, 0 uncja
sól, 0 uncja
mielony pieprz, 0 uncja
maggi, 0 uncja
1) Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie, odciskamy i gotujemy. Osobno gotujemy kapustę świeżą, wcześniej poszatkowaną i sparzoną. Po ugotowaniu obie kapusty starannie mieszamy.2) Osobno gotujemy suszone grzyby (wcześniej najlepiej je namoczyć). Gdy będą miękkie odcedzamy, a po ostudzeniu drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, kiełbasę i mięso. Na koniec dodajemy także podsmażoną cebulkę.3)Do kapusty z grzybami dodajemy mięso z cebulą, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz, sól do smaku, trochę maggi w płynie oraz powidła śliwkowe lub kilkanaście suszonych śliwek. Dodajemy koncentrat i keczup oraz wytrawne czerwone wino. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 40 min, często mieszając.